Nieuws

Haspeltechniek legt uit!
De aandrijving van de haspel

Er zijn veel verschillende technische aspecten die de keuze voor de haspel bepalen.
De komende maanden zullen wij in de serie ‘Haspeltechniek legt uit…’ elke maand een onderwerp uitlichten. Van materiaalkeuze tot maximale capaciteit en van sleepcontacten tot extreme haspels. We trappen deze serie van met ‘De keuze van de haspelaandrijving’.

Per haspel is de vraag, hoe deze op te rollen? Dit is afhankelijk van verschillende aspecten maar in de meeste gevallen gebeurt dit met een veer.
De veer zorgt ervoor dat er constante spanning op de slang staat, waardoor deze automatisch oprolt als hij losgelaten wordt.
Om te voorkomen dat de gebruiker continu aan de slang moet trekken tijdens de werkzaamheden, zijn de meeste haspels uitgerust met een blokkeerinrichting.
Deze kan de slang elke 50cm blokkeren, waardoor de slang eenvoudig oprolt door een kleine ruk aan de slang te geven.
Dit type haspel is voornamelijk geschikt voor lichte slangen; o.a. 30 meter 1″ tot 60 meter 1/2″

Wanneer de slang zwaarder wordt en dus moeilijker te tillen door de gebruiker, wordt er vaak gekozen voor een handbediende of aangedreven haspel.
Een handbediende haspel is vast te monteren of als slangwagen uit te voeren.
Dit is de voordeligste uitvoering van een haspel en geschikt voor grote en kleine slangen: van enkele meter tot ruim een halve kilometer!

Een halve kilometer aan slang met de hand oprollen is een hele klus, het is dan verstandig om bij een lange of zware slang te kiezen voor een aangedreven haspels.
Hier zijn verschillende opties voor. Van elektrisch aangedreven 12V t/m 400V tot een haspel die pneumatisch of hydraulisch wordt aangedreven.
Elektrisch aangedreven haspels zijn geschikt bij het gebruik van zeer lange slangen. Voor zware slangen zijn pneumatische of hydraulische modellen beter geschikt.

Haspeltechniek heeft verschillende soorten haspels beschikbaar, van een paar meter tot honderden meter en van 1/4″ tot 3″. En kunt u niet de juiste haspel vinden? Dan zoeken wij samen met onze leveranciers naar de beste oplossing voor uw situatie.

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Neem dan gerust contact op met Roos Liebeek-Vondeling, accountmanager Haspeltechniek.
U kunt Roos bereiken via ons contactformulier of op 06 13 32 02 54.

Ga naar offerte Ga naar vergelijker Contact opnemen