Nieuws

Haspeltechniek legt uit!
Handbediende haspels

Het overgrote deel van de industriële haspels die verkocht worden is veerbediend. Een klein deel is handbediend, maar waarom zou je hier voor kiezen?

Allereerst wordt er vaak voor handbediend gekozen vanuit het financiële oogpunt. Een groot deel van de kostprijs van een haspel komt namelijk voort uit de kosten voor de veer. Een handbediende haspel, dus zonder veer, is daardoor tientallen procenten goedkoper.

Maar ook op technisch gebied heeft een handbediende haspel voordelen. Een mobiele haspel, ook een slangwagen genoemd, werkt niet met een veerbediende haspels. Bij het uit de blokkering trekken van de haspel zou je makkelijk de slangwagen kunnen omtrekken. Een handbediende haspels is dus vaak een betere oplossing.

Een veerbediende haspels is vaak ook beperkt in lengte (30 meter 1”, 60 meter 3/8”) door de kracht van de veer. Ook hier heb je bij een handbediende haspels meer mogelijkheden. Zo gaat er wel een halve kilometer 3/8” slang op een grote handbediende haspel.

Er zijn twee types te onderscheiden bij de handbediende haspels

  1. Een haspel waarbij het handvat direct aan de trommel vast zit. Een omwenteling rolt dus 1x de omvang van de trommel op.
  2. Een haspel met tandwieloverbrenging. Het oprollen gaat bij dit type vaak soepeler. De hendel is op verschillende posities te plaatsen voor een zo divers mogelijk gebruik.

Back-up crank
Haspels die aangedreven worden door een motor kunnen in sommige gevallen uitgerust worden met een back-up crank. In geval van stroom uitval kan de haspel nog gewoon gebruikt worden. Haspels die je met de hand kan op- en afrollen zijn vaak voorzien van een (instelbare) afwikkelrem. Hierdoor blijft de slang niet afrollen als de trommel in beweging is gebracht. Ook hebben de meeste haspels een blokkeer pin die de trommel volledig kan blokkeren.

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Neem dan gerust contact op met Roos Liebeek-Vondeling, accountmanager Haspeltechniek.
U kunt Roos bereiken via ons contactformulier of op 06 13 32 02 54.

Ga naar offerte Ga naar vergelijker Contact opnemen