Nieuws

Haspeltechniek legt uit!
Kabelhaspels

Waarin verschillen kabelhaspels van elkaar? Wat is het rode knopje op een haspel? En moet je altijd je kabelhaspel helemaal afrollen? Wij vertellen je graag meer.

Een kabelhaspel is een veelgebruikte accessoire in een werkplaats, fabriek of zelfs op een vrachtwagen. Je zou denken dat je hier drie dezelfde haspels voor kan gebruiken. Toch is dat niet zo.

Grofweg kan je kabelhaspels onderverdelen in drie groepen:

  1. Haspels voor voedingsstroom
  2. Haspels voor krachtstroom
  3. Haspels voor dataflux en aardingshaspels

In een werkplaats wordt vaak een haspel gebruikt om diverse gereedschappen op aan te sluiten. Meestal 230V en met een stekker, of zelfs een stekkerblok aan de kabel. De wattages zijn vaak niet te hoog en er kan gewerkt worden met aders van 1,5 à 2,5mm2. Er kan hier mee, afhankelijk van het materiaal van de kabel 0.9 tot 3 kW gebruikt worden.

In fabrieken of andere industriële toepassingen wordt er vaker gekozen voor 400V toepassingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan voedingsstroom voor (zichzelf verplaatsende) machines, sterke pompen of kranen.

Vrachtwagens
Vrachtwagens, vooral tankwagens, zijn vaak uitgerust met een kabelhaspel voor aarding. Zo wordt er voorkomen dat er statische elektriciteit of vonken ontstaan tijdens of na het laden/lossen van vloeistoffen. Vrachtwagens voorzien van een (telescoop)kraan hebben meestal, naast een hydrauliekhaspel, ook een haspel voor voedingsstroom of dataflux. In sommige gevallen is dit ook te combineren in één: een hydrauliekhaspel waar op dezelfde trommel ook een kabel meeloopt.

Veel van de haspels voor voedingsstroom zijn voorzien van een thermische beveiliging: een extra beveiliging die ervoor zorgt dat, mocht er te veel capaciteit gevraagd worden waardoor de haspel te warm wordt (spoelwerking), de haspel uitgaat.  Als hij voldoende is afgekoeld, schakel je hem weer in door op het rode knopje te drukken. Natuurlijk wel pas nadat er voor gezorgd is dat de gevraagde capaciteit niet weer overschreden wordt.

Afrollen
Moet je een kabelhaspel dan altijd helemaal afrollen? Nee dit hoeft niet. Je kunt een kabelhaspel goed gebruiken als hij (deels) opgerold is, alleen kan hij dan wel een lager wattage aan. Een simpele 3×1.5mm2 kabelhaspel heeft bijvoorbeeld afgerold een vermogen tot 2500 Watt, bij opgerold gebruik loopt dit terug naar 1900 Watt.

De mogelijkheden voor kabelhaspels zijn heel divers: voedingsstroom, dataflux, aarding, laden van elektrische voertuigen en accu’s, etc. En mocht de gewenste toepassing nog niet bestaan… Samen met onze leveranciers vinden we een passende haspel!

Meer weten?
Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Neem dan gerust contact op met Roos Liebeek-Vondeling, accountmanager Haspeltechniek.
U kunt Roos bereiken via ons contactformulier of op 06 13 32 02 54.

Ga naar offerte Ga naar vergelijker Contact opnemen