Nieuws

Haspeltechniek legt uit!
Het materiaal van de slang

Het materiaal van de slang is net als het materiaal van de haspel een belangrijke factor. Het materiaal bepaalt niet alleen de levensduur van de slang, in sommige gevallen zijn er zelfs richtlijnen opgesteld voor het materiaal dat gebruikt moet worden.

Bij de keuze voor het materiaal van de slang is het belangrijk om te kijken naar waar het voor gebruikt gaat worden. Gebruik van een materiaal dat niet geschikt is voor bepaalde vloeistoffen kan er voor zorgen dat een slang scheurt, bellen krijgt, lekt of de verschillende lagen van elkaar los laten. Ook kan een slang uitharden of carqueleren. Als de slang vervolgens rechtgebogen wordt, scheurt hij. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren.

Standaard lucht- of waterhaspel
Voor een standaard lucht- of waterhaspel volstaat een slang van (K)PU. Voor olie of vetachtige vloeistoffen is een (synthetisch) rubber beter geschikt. Voor agressieve middelen zoals AdBlue is het beter om bijvoorbeeld EPDM slangen te gebruiken. In speciale gevallen, zal er ook een certificaat nodig zijn. Dit is bij slangen voor ademlucht.

Omgeving
Ook de omgeving en het gebruik van de slang speelt een rol in de keuze van het materiaal. Gebruik je een luchthaspels altijd met vette, olieachtige handen? Of worden er chemische producten in gebruikt? Kies dan voor een PVC of rubber slang. Zo voorkom je dat de slang zal uitharden of bellen zal krijgen.

In een omgeving waar voedsel verwerkt wordt zijn extra gladde slangen gewenst zodat er geen vuil in achter blijft. Ook voor dieselhaspels of haspels voor gebruik binnen een atexzone is speciale aandacht voor de slang nodig: hier zal een antistatische gewenst zijn. Bij een spuiterij wordt vaak gewerkt met een zeer flexibele slang zodat hij niet snel tegen het gespoten oppervlak komt als je eraan trekt. 

Lekkage of beschadiging?
Mocht er toch een lekkage ontstaan of de slang beschadigd raken tijdens het gebruik, dan is het goed om te weten dat Haspeltechniek in de meeste gevallen een vervangende slang kan leveren. Bijna niets is te gek: betonslangen, slangen voor zuur, slangen in een speciale kleur of zelfs met een personalisering.

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Neem dan gerust contact op met Roos Liebeek-Vondeling, accountmanager Haspeltechniek.
U kunt Roos bereiken via ons contactformulier of op 06 13 32 02 54.

Ga naar offerte Ga naar vergelijker Contact opnemen